2 Nisan 2011 Cumartesi

Her Şeyin Nedeninin Yalnızlık Olması

sadece evrende gerçekleşenlerin değil. gerçekleşmeyenlerin de. öz'üne inildiğinde gerçek olabilecek bir önerme. tasavvuftaki ya da felsefedeki gibi ama. insani hırs ve bencilliklerden arınıp bakıldığında. bazı gerçekler can yakar ama. ve o gerçekler insana bir ayna tutar. kişi, o aynaya bakmaktan korkar. ki bu durumun gerçekliğini kendimden bilirim ben.
kendi hayatıma dönüp bakarım ben çoğu zaman. kendi sıkıştığım anlara, çaresizliğin bir lanet olup tepeme çöktüğü anlara. işte o anlarda cevapsız kalır tüm sorularım. ne kimseyi duyarım ne de kimse beni duyar.

evrende şimdiye kadar gerçekleşmiş tüm kötülüklerin ve tüm iyiliklerin aslında yalnızlıktan kaynaklı olması canımı yakar. bu anlarda kendi kendime sorarım; "gerçekten böyle mi acaba?" cevap veren olmaz tabii. nasıl cevap verilsin? kim cevap verebilir ki? insanlık evcilik oynuyor. herkes kendi götünü kurtarmanın derdinde. postlar en önemli kriter. niceliğin yerini nitelik istila etmiş.

böyle mi olmalıydı ama? gerçekten merak ediyorum bunu. herkes tek kişilik cehenneminde azap mı çekmeliydi? kim bunun suçlusu? adem mi, havva mı? tanrı mı? şeytan mı?

evrenin nasıl oluştuğunu araştırıyor bilim admaları. durun orada! gerek yok nasıl oluştuğuna. neden oluştu? asıl soru bu olmalı. nasıl'ı arayan hiç'i bulur. neden'i arayan ise kendini. hareket noktanız yanlış.

tanrı'yı bile kenara atın gerekirse. işte bu vakit ortaya çıkacak nedenler, sebepler. evrenin hammadedesini bir bakteri olarak düşünün örneğin. ya da big bang'ı bir sıkıntının artık son hali olarak varsayın. işte o vakit çözümlenecek her şey. belki de tüm hapishaneler, hastahaneler, askeri binalar boşaltılıp tüm insanlık muhteşem bir kaosun kollarına bırakılacak. yeri geldiğinde mutluluğu sökerek alacak birileri. yeri geldiğinde ise hoşgörü ve tevazu yine en kalabalık grup olacak.

ama çözülecek bir şeyler. her şeyin tek nedeninin "yalnızlık" olduğu anlaşılacak. yalnızlığın sadece sanatsal yönü güçlü olan insanlar üzerindeki etkisi değil, sanatsal ruhu olmayan diğer insanlar üzerindeki yaratıcı etkisi de ortaya çıkacak.
herkes tanrı olacak belki. belki de kocaman bir hiç. ama kabul edilecek. kabul edecek herkes. ve dev megafonlarla bağıracak sokaklarda;

"her şey yalnızlıktan! bu yüzden mazur görün bizi!"

insanları sevgide ve hoşgörüde tek çatı altına toplayamayan her şey, belki de öfkede ve kavgada toplayacak.

belki.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder