22 Şubat 2011 Salı

çok iyi de oldu çok güzel iyi oldu tamam mı

türkiye'nin özeti olan video. ta ilk çıktığı zamanlar görmüştüm. bu kadar popüler olacağını da umuyordum açıkçası. fakat bu video üzerinden hiçbir çıkarım yapılmayıp öyle havadan-sudan çıkarımlar yapılarak "çok güldük be" yavşaklığı canımı sıkıyor açıkçası. neden mi?

1) bu adam yüzde doksan bir asker. ya da "zorunlu askerlik" görevini yeni bitirmiş ya da askeri iznini kullanıyor. üzerindeki eşofman takımı jandarmaların giydiği eşofmanlardan. daha doğrusu jandarmalara verilen eşofmanlardan. ki favorilerinin kesiminden tut saç kesimine varana kadar "ben askerim" diye bağırıyor. ya da "askerdim bir kaç hafta öncesine kadar."

bu videodan ilk çıkarımım askerlik sendromunun bir insanda ne denli yıkımlara yol açabileceği. ve o yıkımların gelip de saf-masum bir anadolu insanın beyninde nasıl zühur edeceği.

2) din; bu adam kendisine bin yıldır dayatılan dini değerler arasında sıkışıp kalmış. o kadar çok şey duymuş ki dinle ilgili, artık mevzunun ucu kopmuş. dananın kuyruğu bağımsızlığını ilan etmiş. kendince bir şeyler söyleyip en sonunda "peygamberin söylediğini yalan saymakla" sıçıp sıvıyor.

3) demokrasi ve özgürlük; bunları da bir yerlerden duymuş. duymuş ama sadece duymakla kalmış. bir yerlerde bir şeylerin gerçekleştiğini sanıyor. aslında özgürlükçü. ve kimsenin kimseye karışma yok deyip ekliyor; "özgürlüğü bidir."

evet kardeşim. saf ve masum kardeşim, özgürlük birdir. ne bir dinin tekelinde ne bir siyasi partinin hegamonyasında ne de örf ve adetlerin kıskacındadır.

konuşan türkiye'nin özetidir bu adam. çok ciddiyim bu konuda. sadece konuşanların türkiye'sinin bir ferdi. düşünmekten ve hoşgörüden uzak asalakların bir ferdi. samimiyeti ve saflığı kullanılarak beyni ambale edilenlerden. anasından dünyaya geldiği günden itibaren tepesinden aşağı o kadar çok kavram-olgu dökülüp zihnine o kadar çok "izm" enjekte edilmeye çalışılmıış ki sanki videonun en sonundaki "hadi hayırlı işler" sözü bir anlık veda cümlesi değil de bin yıldır bir şeyleri ekran karşısında söyleyemeyen ezik halkın feryadı olmuş.

"hadi hayırlı işler" diyor. çünkü bir şeylerin satıldığını hissediyor. çünkü satıyorsunuz diyor aslında. biriniz dini, bir diğeriniz laikliği. biriniz yasakları diğeriniz ise kişisel hak ve özgürlükleri. birbirinizden çok ayrıymış gibi gözükmeye çalışsanız da aslında o kadar aynısınız ki bu yüzden mananız yok gözümüzde. veya beynimizde.

bu adam biziz. her şeyiyle biz. kafasının karışıklığı ne konuştuğunu bilememesi ve en önemlisi; vazgeçmişliğiyle.


http://www.youtube.com/watch?v=v5LfPucCIwo
hadi hayırlı işler.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder